Talvipuuhat top15: Mitä tehdä lapsen kanssa talvella?

Talvi tarjoaa monia mahdollisuuksia erilaisiin talvisiin leikkeihin ja puuhiin, paljon muutakin kuin laskettelua, hiihtoa tai luistelua. Tästä blogitekstistä löydät 15 vinkkiä, joilla voit piristää talvipäiviä kivoilla yhteisillä puuhilla lapsen kanssa. Joskus on niitä hetkiä kun ei millään keksisi tekemistä, ja lähileikkipuisto on nähty jo niin moneen kertaan. Tässä siis muutamia kivoja vinkkejä koko perheen talvipuuhiin. 

Nämä vinkit ovat talvisia ulkoleikkejä ja ovat suunnattu kaikenikäisille lapsille ja koko perheelle. Osa niistä voi olla tuttuja, osa ehkä uusia ideoita. Kaikki niistä ovat kuitenkin hauskoja, helppoja ja hyödyllisiä. 😊

Voit ladata kaikki talvipuuhat itsellesi pdf-muodossa tästä:

Tässä ovat meidän top 15 talvipuuhat.

1. Jäätimantit: Täyttäkää muotteja (esim jääpalamuotteja) vedellä, lisätkää vesivärejä ja antakaa jäätyä ulkona. Jäädytettyjä taideteoksia voi ihailla tai käyttää leikeissä.

2. Jäälyhdyt: Täyttäkää yhdessä erilaisia astioita vedellä, viekää astiat ulos pakkaseen ja antakaa niiden jäätyä. Kun ne ovat jäätyneet, voi niistä tehdä erilaisia lyhtyjä tai kauniita koristeita pihalle. Astioina voidaan käyttää sinkkiämpäriä, tai vaikka maitopurkkia. Kurkkaa idea toteutukseen täältä: https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/jaalyhty-0 

3. Lumilabyrintti: Tehkää yhdessä lumeen labyrintti, jossa lapset voivat juosta tai kävellä. Labyrintin keskelle voi myös tehdä pienen lumikahvilan, tarjolle voi saada vaikka oikeat pillimehut!

4. Jääkoristeet: Tehkää erilaisia jääkoristeita pihan puihin roikkumaan. Koristeita voi tehdä esimerkiksi piparimuottien avulla. Kurkkaa idea toteutukseen täältä: https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/tee-itse/askartelu/nama-jaakoristeet-ovat-kauniita-kuin-karamellit-5-helppoa-ohjetta 

5. Lumiveistokset: Muotoilkaa yhdessä lumesta erilaisia hahmoja, eläimiä tai pieniä kakkuja. Työkaluiksi voi ottaa kaikkea erikoista, kuten vaikka keittiölastan. Muovailuvälineet ja muotit toimivat myös hyvin lumiveistosten tekemiseen! 

6. Pikkulintujen talviruokala: Tehkää lintujen ruokinta-automaatti tai ripustakaa puihin lintujen herkkuja kuten talipalloja. Ruokinta-automaatin voi tehdä esimerkiksi maitopurkista tai kananmunakennosta. Ohjeita löytyy paljon netistä! Kurkkaa täältä yksi idea: https://kotiliesi.fi/kasityo/askartelu/lintulauta-appelsiineista/ 

7. Jääkuplat: Puhaltakaa saippuakuplia pakkasessa ja katsokaa niiden jäätyvän. Huom! Pakkasta on oltava aika paljon jotta kuplat jäätyvät. Parhaiten saat kuplat jäätymään kun ilma on tyyni ja kuplan saa pysymään paikoillaan lumen päällä. 

8. Jääpallot: Täytä ilmapalloja vedellä ja aseta ne ulos jäätymään. Kun pallot ovat jäätyneet, irrota ilmapallo jääpallojen ympäriltä ja jätä pallot koristeeksi pihaan. Palloja voi myös maalata vesiväreillä.

9.  Jäärata: Kaada vettä jäätymään erilaisiin astioihin, kuten ämpäriin tai keittiöstä löytyviin kulhoihin. Kumoa jäätyneet palikat ulos ja rakenna yhdessä lapsen kanssa jäärata, jonka sekaan lapsi voi asetella leluja tai ajella pikkuautoilla. 

10.  Aarteenmetsästys: Piilota ulos lumen sekaan tai puun oksille pieniä esineitä tai leluja. Lapsi pääsee etsintäpuuhiin ja kokoamaan löydöt talteen.

11.  Eväsretki: Järjestäkää pieni talvinen eväsretki lapsen kanssa ulos. Pakatkaa mukaan lämmintä kaakaota ja pientä syötävää. 

12.  Tietovisa: Kootkaa yhdessä talviteemainen tietovisa lapsille. Kysymykset voivat liittyä esimerkiksi talvipäivänseisaukseen, talviurheiluun tai talvieläimiin. Tarjotkaa pieniä palkintoja oikeista vastauksista.

13.  Piilosta: Pakatkaa mukaan tasku- tai otsalamput ja leikkikää ulkona piilosta. 

14. Jäämuuri: Kaada maitotölkkeihin vettä ja eri värisiä elintarvikevärejä ja laita ne ulos jäätymään. Poista kartonki jääkuution ympäriltä ja rakenna paloista lapsen kanssa ulos isompi jäämuuri (voitte lisätä yhden kuution kerrallaan). Voit ottaa naapuruston lapset mukaan projektiin.

15.  Eläinten jalanjälkien etsiminen: Tutkikaa lähiluonnosta erilaisia jälkiä lumella, ja miettikää yhdessä minkä eläimen jäljet löysitte.

Lataa “Eläinten jälkiä lumella”

PSV-elaintenjalkia.pdf – Ladatty 50 kertaa – 1,15 Mt
Eläinten jälkiä