Pikku Kakkosen viikkokalenteri – Apuna taapero- ja leikki-ikäisen arjessa

Pikkukakkosen viikkokalenteri

Aikuisten arki perustuu hyvin pitkälti ajanhallintaan ja suunnitelmallisuuteen, mutta lapsilla käsitys viikonpäivistä ja ajan kulusta on vasta kehittymässä. Konkreettiset ja visuaaliset työkalut voivat olla avainasemassa niiden ymmärtämisessä ja harjoittelussa ja tähän tarpeeseen on suunniteltu Pikku Kakkosen viikkokalenteri, joka toimii paljon muunakin kuin pelkkänä päiväohjelman näyttäjänä.

Se auttaa lasta hahmottamaan päivien kulkua, ennakoimaan tulevaa ja rakentamaan rutiineja, jotka tuovat turvaa arkeen. Olemme hyödyntäneet viikkokalenteria työssämme lapsiperheiden parissa ja nähneet sen positiiviset vaikutukset arjessa. 

Viikkokalenterin monipuolisuus ja sen tarjoamat hyödyt

Ajankäsitteen ymmärtäminen voi olla hyvin haastavaa vielä pienelle lapselle. Kuitenkin tämän kalenterin avulla ”huomenna”, ”viikon päästä” tai ”ensi kuussa” alkavat saada muodon ja merkityksen. Kysymyksiin kuten ”Milloin mummo tulee kylään?” tai ”Koska mennään uimaan?” alkaa olla helpompi vastata. 

Pikku Kakkosen viikkokalenterin avulla lapsi saa selkeän ja konkreettisen kuvan päivän odotuksista ja tapahtumista. Kun lapsi tietää mitä tuleman pitää, se luo turvallisuuden tunnetta ja selkeyttä lapsen päiviin. Muuttuvat tilanteet voivat tuntua hallittavammilta, kun ne on visuaalisessa muodossa, jolloin lapsen on helppo ymmärtää ne. 

Kuvat voivat olla lapselle ensisijainen kommunikoinnin väline, erityisesti niille, joilla kieli on vielä kehittymässä. Kuvien avulla lapsen on helpompi myös ilmaista itseään. 

Kalenteri kannustaa myös perheenjäseniä yhdessä viikon suunnitteluun, mikä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja auttaa lasta ymmärtämään muidenkin perheenjäsenten tarpeita ja aikatauluja. 

Lapsista on hauskaa siirrellä kuvia ja täyttää päiviä touhulla, samalla lapsi oppii ajan hahmottamista ja ennakointia. 

Lapsi käyttää Pikkukakkosen viikkokalenteria

Vinkkejä kalenterin käyttöön

Käytön monipuolisuus: Voit kuvittaa kalenterin avulla lapselle esimerkiksi iltarutiineja, viikon kulkua (merkitse esim. kotipäivät sekä hoitopäivät), tai vaikka tärkeitä menoja ja perhetapahtumia. 

Nuoli yksityiskohtana: Kuvakkeissa on mukana myös nuoli, jota lapsi voi siirtää aina oikean päivän kohdalle, sen avulla lapsen on helppo seurata päivän tapahtumia. 

Monipuoliset kiinnitystavat: Voit sijoittaa kalenterin paikkaan, jossa perhe viettää eniten aikaa – olipa se sitten keittiö, lastenhuone tai olohuone.

Materiaalin kestävyys: Kalenteri on suunniteltu lapsiperheiden arkea silmällä pitäen kestäväksi ja puhdistaminen on tehty helpoksi, voit pyyhkiä sen kostealla liinalla.

Lisätietoa kuvatuen merkityksestä sekä vinkkejä lasten kehityksestä ja arjen hallinnasta löytyy ”Pienen suuret vuodet” -oppaastamme täältä

Hanki omasi täältä

Kalenterin mukana tulee 95 erilaista kuvaketta ja 10 tyhjää kuvakepohjaa, joihin voit itse piirtää tai kirjoittaa. Pikku Kakkosen viikkokalenteri kotimainen avainlipputuote, ja se on valmistettu Ylen Pikku Kakkosen kanssa.